czwartek, 8 września 2016

Makaron z sosem bolognese

Kupiłam kiedyś w markecie makaron szpecle, który urzekł mnie swoim sielskim wyglądem. Szpecle to niemiecki lub austriacki makaron, przypominający grube "lane kluski". Jest twardy i smakuje wyśmienicie. Postanowiłam dokonać fuzji kuchni niemieckiej i włoskiej na talerzu i podać go z sosem bolognese. Efekt widać na talerzu.

P3301918
Makaron z  sosem bolognese

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2-3 koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz czarny
olej

Wykonanie:

Do szerokiego rondla, na rozgrzany olej dajemy mięso mielone i mieszając podduszamy aż przestanie być surowe. Wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy. Dorzucamy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i całość zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i marchewki. Następnie wsypujemy przyprawy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy ok 2 łyżek. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do sosu. Całość ładnie nam się zagęści i od razu po zagotowaniu wyłączamy gaz. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron, posypujemy startym serem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly