Makaron z sosem bolognese |
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2-3 koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz czarny
olej
Wykonanie:
Do szerokiego rondla, na rozgrzany olej dajemy mięso mielone i mieszając podduszamy aż przestanie być surowe. Wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy. Dorzucamy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i całość zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i marchewki. Następnie wsypujemy przyprawy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy ok 2 łyżek. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do sosu. Całość ładnie nam się zagęści i od razu po zagotowaniu wyłączamy gaz. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron, posypujemy startym serem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz