Fasolka szparagowa z bułką tartą |
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
150 g masła 82%
bułka tarta
1 łyżka cukru
sól
Wykonanie:
Fasolkę oczyścić, pokroić na dowolną wielkość, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło i dodać taką ilość bułki aby "zabrała" całe masło. Zrumienić ją na złoto. Fasolkę przełożyć do salaterki i posypać bułką tartą. Ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku na talerzu.
Fasolka szparagowa jest żródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, K oraz kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży a także minerały jak magnez, wapń, cynk. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit. Jest niezastąpiona w diecie dla cukrzyków, ponieważ jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowane strączki fasolki działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu a prawidłowy przepływ moczu sprzyja pozbywaniu się toksyn z organizmu. Dobrze, że można szparagówkę mrozić na zimę i cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi również w zimowe wieczory
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz