piątek, 9 września 2016

Pieczony pstrąg

Zapraszam na rybę! Dziś przygotowałam pieczonego pstrąga z ziołami i cytryną. Rybka jest bardzo smaczna i dosyć aromatyczna.

Pieczony pstrąg

Składniki: 

4 całe świeże pstrągi
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa do polania
świeży rozmaryn
czosnek

Wykonanie:

Pstrągi  myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Tusze nacieramy solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. W środek tuszki wkładamy gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy po wierzchu oliwą. Całość wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i dajemy chwilę rybie odpocząć. Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub bagietką i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly