czwartek, 8 września 2016

Domowy makaron

Gotując rosół nie zawsze znajduję czas na przygotowanie makaronu własnej roboty. Ale kiedy już mi się to przytrafi, rosół nabiera zupełnie innego smaku.
DSCN1656
Domowy makaron

Składniki:

1 kg mąki
5 jajek
woda
sól

Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę tworząc niewysoki kopczyk. Na środku zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać sól. Powoli łączymy mąkę z jajkami dolewając zimną wodę. Cały czas zagniatamy ciasto, starając się aby było dosyć twarde  i sprężyste oraz aby uzyskać odpowiednią strukturę. Następnie formujemy gruby wałek, który kroimy na 4 części. Każdą z nich jeszcze chwilę wyrabiamy posypując stolnicę mąką i rozwałkowujemy dość cienko  na spore koło. Obsypujemy z wierzchu sporą ilością mąki i kroimy na paski o szerokości od 5-8 cm ( takie jest najwygodniej siekać). Paski składamy jeden na drugi i siekamy ostrym nożem na grubość jaką preferujemy. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia makaronu. Odcedzamy i płuczemy jeszcze  dwa razy w zimnej wodzie. Gotowe i pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly