Domowy makaron
Składniki:
1 kg mąki
5 jajek
woda
sól
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę tworząc niewysoki kopczyk. Na środku zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać sól. Powoli łączymy mąkę z jajkami dolewając zimną wodę. Cały czas zagniatamy ciasto, starając się aby było dosyć twarde i sprężyste oraz aby uzyskać odpowiednią strukturę. Następnie formujemy gruby wałek, który kroimy na 4 części. Każdą z nich jeszcze chwilę wyrabiamy posypując stolnicę mąką i rozwałkowujemy dość cienko na spore koło. Obsypujemy z wierzchu sporą ilością mąki i kroimy na paski o szerokości od 5-8 cm ( takie jest najwygodniej siekać). Paski składamy jeden na drugi i siekamy ostrym nożem na grubość jaką preferujemy. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia makaronu. Odcedzamy i płuczemy jeszcze dwa razy w zimnej wodzie. Gotowe i pyszne!
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
czwartek, 8 września 2016
Domowy makaron
Gotując rosół nie zawsze znajduję czas na przygotowanie makaronu własnej roboty. Ale kiedy już mi się to przytrafi, rosół nabiera zupełnie innego smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz