Pizza na cienkim spodzie
Składniki na ciasto:
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka
20 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli, trochę cukru
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dosypujemy cukier. Osobno mieszamy mąkę z solą i olejem. Wszystko razem łączymy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, zawijamy brzegi i przekładamy na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione składniki ( u mnie, w zależności od humoru: boczek, salami lub szynka) oraz oprószamy startym serem żółtym. Na wierzchu układamy plasterki pieczarek oraz posypujemy oregano. Pieczemy równie krótko bo 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem.
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
czwartek, 8 września 2016
Szybka pizza na cienkim spodzie
Lubię ten przepis. Nie dość, że pizza na cienkim spodzie w połączeniu z ulubionymi składnikami jest przepyszna, jej kolejnym atutem jest krótki czas przygotowania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz