piątek, 9 września 2016

Domowa kaszanka

Na początek zaproponuję świeżo upieczoną kaszankę własnej roboty. Jest to trochę pracochłonne danie, które lubi cała moja rodzina.

Domowa kaszanka
Domowa kaszanka

Składniki:

3 szkl. kaszy gryczanej
2 szkl. ryżu
60 dag krwi oważonej
1 kg skórek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek otarty
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:
Skórki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Gotujemy do miękkości ok. 2,5 godz. Skórki mielimy wraz z krwią. Na wywarze ze skórek gotujemy kaszę wraz z ryżem. Po ugotowaniu mieszamy je ze skórkami (można również dodać gotowane podroby np.:serce) i krwią. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie napychamy jelita gotowym farszem. Gdy farsz robi się gęsty należy dolać gorącej wody. Tę czynność można powtarzać. Jelita napychamy do 2/3 wysokości, nakłuwamy je grubą igłą. Układamy na blasze i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 C.
Najlepiej smakuje świeża lub odgrzana na tłuszczu z cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly