Domowa kaszanka |
Składniki:
3 szkl. kaszy gryczanej
2 szkl. ryżu
60 dag krwi oważonej
1 kg skórek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek otarty
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Skórki
zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól.
Gotujemy do miękkości ok. 2,5 godz. Skórki mielimy wraz z krwią. Na
wywarze ze skórek gotujemy kaszę wraz z ryżem. Po ugotowaniu mieszamy je
ze skórkami (można również dodać gotowane podroby np.:serce) i krwią.
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie napychamy jelita
gotowym farszem. Gdy farsz robi się gęsty należy dolać gorącej wody. Tę
czynność można powtarzać. Jelita napychamy do 2/3 wysokości, nakłuwamy
je grubą igłą. Układamy na blasze i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 C.
Najlepiej smakuje świeża lub odgrzana na tłuszczu z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz