Składniki:
3 kg malin
2 l wody
2,5 kg cukru
300 szt. liści z wiśni (opcjonalnie)
Wykonanie:
Odważone maliny wsypujemy do garnka emaliowego i zalewamy wodą (plus ewentualnie liście). Gotujemy wszystko razem 15min. Następnie odcedzamy przez gęste sito. Do soku dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Zwykle trwa to kilka minut bo sok mamy gorący. Osłodzony sok przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i kładziemy na płasko na blacie do zassania butelek. Ostudzony sok w butelkach przenosimy na zimowy spoczynek do spiżarni.
Sok z malin to lekarstwo na przeziębienia i początki grypy. Zawiera kwas salicylowy, dzięki czemu sprzyja poceniu się i obniża gorączkę. Sok malinowy można również stosować profilaktycznie, ponieważ zawiera spore ilości witamin a także antyoksydanty -polifenole- neutralizujące działanie wolnych rodników. Sok jest bogaty w potas, magnez i wapń, które to składniki wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze oraz działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera też pektyny i kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn. Wystarczy słodzić nim herbatę przez całą zimę a na pewno zabezpieczy nasz organizm przed wieloma infekcjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz