Jabłka smażone na zimę
Składniki:
5 kg jabłek ( najodpowiedniejsze to papierówki i antonówki)
2 kg cukru
2-3 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Smażymy w szerokim rondlu aż nam się dobrze rozprażą. Dopiero wtedy dosypujemy cukier i dalej smażymy, często mieszając. Kiedy już jabłka będą dobrze usmażone i kawałki owoców nie będą widoczne dosypujemy cynamon (jak kto woli - ja wolę). Chwilę razem dusimy, sprawdzamy smak i można nakładać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, studzimy i tradycyjne do spiżarki. Jabłka w słoikach powinny być sztywne. Gdy tylko zamarzy nam się zimową porą szarlotką, jabłka są jak znalazł.
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
czwartek, 8 września 2016
Jabłka smażone na zimę
Papierówki w tym roku obrodziły co nie miara, gałęzie wręcz się łamały pod ciężarem owoców. Postanowiłam wykorzystać tę okoliczność na maksa. Elekt - 50 słoików zawekowanych jabłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz