Do tej szarlotki natchnęła mnie mąka orkiszowa, która już jakiś czas stała na półce w kuchni. Miało być coś na szybko i z jabłkami, więc zapraszam na kruchym orkiszowym cieście z jabłkami smażonymi z tego przepisu i budyniem. Zainspirowałam się tym przepisem z bloga.
Orkiszowa szarlotka z budyniem
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej
150 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 l mleka
1,2 l smażonych jabłek
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Tortownicę ( ja użyłam formy na tartę) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i częścią 2/3 wykładamy dno i boki formy. Wykładamy na nie jabłka i ugotowany ciepły budyń. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i pieczemy w 180 C przez ok 30 min. Ciasto z wierzchu musi się zrumienić.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz