piątek, 9 września 2016

Orzeszki nadziewane masą krówkową

Dziś proponuję orzeszki z patelni. Skorupki orzeszków pieczemy na specjalnej patelni, na kuchence gazowej. Robimy prostą masę krówkową, nadziewamy połówki, łączymy ze sobą i gotowe!

Orzeszki nadziewane masą krówkową
Składniki na orzeszki:

2 szkl. mąki
3/4 margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
cukier waniliowy

Masa:
1 puszka masy krówkowej toffi
150 g masła roślinnego

Wykonanie:

 Z podanych składników zagnieść w misce ciasto. Formować wałeczki z ciasta wielkości spłaszczonej czereśni. Układać na rozgrzanej patelni do pieczenia orzeszków i piec na kuchence gazowej po kilka minut z obu stron. Tak postępować do wyczerpania ciasta. W międzyczasie utrzeć mikserem masło, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą nadziewać połówki orzeszków i sklejać je ze sobą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly