Wreszcie znalazłam ciasto filo z markecie w naszym mieście. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności wykorzystania go w mojej kuchni. Użyję prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Będzie to świetna przekąska na zbliżającą się imprezkę.
Paszteciki z ciasta filo z serem feta |
1 opakowanie ciasta filo
1,5 opakowania sera feta
kminek lub czarnuszka do posypania
olej do smarowania
Wykonanie:
Jeden arkusz ciasta filo wykładamy na zwilżoną ściereczkę i smarujemy olejem (lub zamiennie roztopionym masłem), w ten sposób układamy kilka warstw. Następnie wzdłuż krótszego brzegu układamy paski sera feta, zawijamy i odcinamy nadmiar ciasta. Czynimy tak do wykorzystania ciasta. Kroimy na dowolną długość, smarujemy z wierzchu olejem i posypujemy kminkiem bądż czarnuszką. Układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy 25 min w 180 C.
Jestem zachwycona
OdpowiedzUsuń