Chatka baby jagi
Składniki:
1/2 kg sera ( może być z wiaderka)
1 kostka masła roślinnego
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka kakao
1 jajko
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
6 paczek herbatników
polewa czekoladowa
mleko do moczenia herbatników
Wykonanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową aby masa serowa się nie zważyła. Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodajemy po łyżce ser, wsypujemy cukier waniliowy. Dzielimy masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao. Na dużej tacy rozkładamy folię aluminiową a na niej 3 rzędy herbatników uprzednio krótko namoczone w mleku. Wykładamy jasną masę serową i w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę herbatników a na nią masę serową ciemną. Teraz składamy całość w trójkąt. W tym celu unosimy rękami podłożonymi pod folią dwa skrajne rzędy herbatników i tworzymy trójkąt. Wraz z tacą ciasto schładzamy w lodówce aby masa stężała. Po jakimś czasie wyjmujemy i polewamy polewą czekoladową. Można ozdobić kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi ale ja wolę bez tych dodatków.
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
czwartek, 8 września 2016
Chatka baby jagi
Przepis jest stary. Pamiętam, że dwadzieścia parę lat temu robiłam swoją pierwszą Chatkę właśnie z tego przepisu. Pozostałam mu wierna mimo upływu lat bo ilekroć przychodzi mi na myśl zrobić to ciasto, nigdy nie szukam innego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz