Rosół z ekologicznej kury
Składniki:
1 wiejska kura
1 seler
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
3 duże marchewki
2 gałązki świeżego lubczyku
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki
Wykonanie:
Kurę sprawić, podzielić na części i zalać zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odszumowujemy. Do garnka wrzucamy 4 ziarnka ziela angielskiego i 2 liście laurowe oraz sól. Zmniejszamy gaz pod garnkiem i pilnujemy by rosół tylko "pykał", co da nam gwarancję jego klarowności. Teraz możemy dodać warzywa: seler pietruszka, por w całości a marchewka kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę przypalamy na suchej patelni i dorzucamy do garnka. Zostawiamy na wolnym ogniu i możemy oddać się swojemu ulubionemu zajęciu przez ok. 2,5 godż, do miękkości mięsa. Po tym czasie doprawiamy rosół pieprzem i ewentualnie solą. Świeży makaron zalewamy gorącym rosołem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
czwartek, 8 września 2016
Rosół z ekologicznej kury
Rosół to moja ulubiona zupa a jego zdrowsza i smaczniejsza odsłona bo z kury ekologicznej należy do rarytasów w moim domu. Jeśli dodamy do tego swojski makaron tu i natkę pietruszki z własnej działki - nic nie może się z nim równać. Taki rosół nie zdarza się na co dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz