czwartek, 8 września 2016

Rosół z ekologicznej kury

Rosół to moja ulubiona zupa a jego zdrowsza i smaczniejsza odsłona bo z kury ekologicznej należy do rarytasów w moim domu. Jeśli dodamy do tego swojski makaron tu i natkę pietruszki z własnej działki - nic nie może się z nim równać. Taki rosół nie zdarza się na co dzień.
DSCN1661
Rosół z ekologicznej kury

Składniki:

1 wiejska kura
1 seler
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
3 duże marchewki
2 gałązki świeżego lubczyku
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki

Wykonanie:

Kurę sprawić, podzielić na części i zalać zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odszumowujemy. Do garnka wrzucamy 4 ziarnka ziela angielskiego i 2  liście laurowe oraz sól. Zmniejszamy gaz pod garnkiem i pilnujemy by rosół tylko "pykał",  co da nam gwarancję jego klarowności. Teraz możemy dodać warzywa: seler pietruszka, por w całości a marchewka kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę przypalamy na suchej patelni i dorzucamy do garnka. Zostawiamy na wolnym ogniu i możemy oddać się swojemu ulubionemu zajęciu przez ok. 2,5 godż, do miękkości mięsa. Po tym czasie doprawiamy rosół pieprzem i ewentualnie solą. Świeży makaron zalewamy gorącym rosołem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly