piątek, 9 września 2016

Ciasto Latte macchiato

20160430_125842
Ciasto Latte Macchiato
Biszkopt  6 jaj:

6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2-3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia

Wykonanie:

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać powoli cukier kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami resztę składników, mieszając wszystko łyżką. Piec w 180 stopniach ok. 25 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Pącz:

2 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej
50ml. wódki
2-3 łyżki cukru ( do smaku)
Wystudzić.

 Masa

Składniki:

1 masło roślinne
2 szkl. serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl. mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
5 żółtek
1 jajko
3/4 szkl. cukru

Wykonanie:

Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Osobno roztrzepać masło i dodawać partiami ubitą masę jajeczną. Następnie dodajemy na przemian serki z mlekiem w proszku. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną w wodzie. Masę dzielimy na 3 części.

Dodatkowo:

2 paczki okrągłych biszkoptów
ciemne kakao do posypania

Przełożenie ciasta:

1. ciemny biszkopt - delikatnie nasączyć
2. 1/3 masy
3. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
4. 1/3 masy
5. biszkopt ciemny delikatnie nasączony pączem
6. 1/3 masy
7. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly