Ciasto Latte Macchiato
Biszkopt 6 jaj:
6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2-3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Schłodzone
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać powoli cukier
kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając
masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami resztę składników,
mieszając wszystko łyżką. Piec w 180 stopniach ok. 25 min. Wystudzić i
przekroić na pół.
Pącz:
2 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej
50ml. wódki
2-3 łyżki cukru ( do smaku)
Wystudzić.
Masa
Składniki:
1 masło roślinne
2 szkl. serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl. mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
5 żółtek
1 jajko
3/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Osobno roztrzepać masło i dodawać partiami ubitą masę jajeczną. Następnie dodajemy na przemian serki z mlekiem w proszku. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną w wodzie. Masę dzielimy na 3 części.
Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
ciemne kakao do posypania
Przełożenie ciasta:
1. ciemny biszkopt - delikatnie nasączyć
2. 1/3 masy
3. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
4. 1/3 masy
5. biszkopt ciemny delikatnie nasączony pączem
6. 1/3 masy
7. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
|
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
piątek, 9 września 2016
Ciasto Latte macchiato
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz