Ziemniaki hasselback |
Składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
kilka łyżek masła do zrobienia masła ziołowego
zioła prowansalskie
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i myjemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy ostrym nożem, tak
aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Ja idąc za radą
gotuj.skutecznie.tv, układałam ziemniaki pomiędzy dwie deski do krojenia
i wówczas je nacinałam. Zaskoczył mnie szybki efekt i łatwość
wykonania. Następnie nacieram z wierzchu masłem ziołowym ( wymieszane w
miseczce miękkie masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz i roztarty
czosnek). Ziemniaki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i
piekę ok godziny w 200 stopniach. W zależności od piekarnika i użycia
funkcji termoobiegu ten czas może się wydłużyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz