piątek, 9 września 2016

Ziemniaki hasselback

Z ziemniakami to jest tak, ze przeważnie tradycyjnie gotujemy je do obiadu. Każdy inny sposób przygotowania ziemniaków jest mniej lub więcej pracochłonny. Ziemniaki hasselback wymagają jedynie ponacinania. Reszta robi się sama. Można je wykorzystać jako dodatek do drugiego dania ale dzieciom same świetnie smakują.
Ziemniaki hasselback

Składniki:

12 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
kilka łyżek masła do zrobienia masła ziołowego
zioła prowansalskie
oliwa

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy ostrym nożem, tak aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Ja idąc za radą gotuj.skutecznie.tv, układałam ziemniaki pomiędzy dwie deski do krojenia i wówczas je nacinałam. Zaskoczył mnie szybki efekt i łatwość wykonania. Następnie nacieram z wierzchu masłem ziołowym ( wymieszane w miseczce miękkie masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz i roztarty czosnek). Ziemniaki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piekę ok godziny w 200 stopniach. W zależności od piekarnika i użycia funkcji termoobiegu ten czas może się wydłużyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly