czwartek, 8 września 2016

Fasolka szparagowa z bułką tartą

To już zdecydowanie ostatni zbiór fasolki szparagowej w tym roku. Podam ją tak, jak lubimy:
DSCN1672
Fasolka z bułką tartą
Składniki:

1/2 kg fasolki szparagowej
150 g masła 82%
bułka tarta
1 łyżka cukru
sól

Wykonanie:

Fasolkę oczyścić, pokroić na dowolną wielkość, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić.  Na patelni rozpuścić masło i dodać taką ilość bułki aby "zabrała" całe masło. Zrumienić ją  na złoto. Fasolkę przełożyć do salaterki i posypać bułką tartą. Ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku na talerzu.

Fasolka szparagowa jest żródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, K oraz kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży a także minerały jak magnez, wapń, cynk.  Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit. Jest niezastąpiona w diecie dla cukrzyków, ponieważ jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowane strączki  fasolki działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu a prawidłowy przepływ moczu sprzyja pozbywaniu się toksyn z organizmu. Dobrze, że można szparagówkę mrozić na zimę i cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi również w zimowe wieczory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly