czwartek, 8 września 2016

Sok z aronii

Otrzymałam w darze od taty 10 kg aronii i  stało się to przyczynkiem do zrobienia przetworów. Wyszła: nalewka, sok  i konfitura. Ale po kolei.
Sok z aronii

Składniki:

3 kg aronii
2,5 litra wody
2,5 kg. cukru
300 szt. liści z wiśni
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Aronię  i liście wiśni przebieramy i  płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę i gotujemy ok. 25 min. Następnie przecedzamy. I zagotowujemy wraz  z cukrem i sokiem z cytryny.  Od momentu zawrzenia, gotujemy 10 min. Gotowy sok nalewamy do butelek, zakręcamy  i kładziemy na płasko na blacie aby butelki się zassały. Po wystygnięciu odstawiamy do spiżarni.  Sok jest smaczny i odpowiednio słodki a do tego bardzo zdrowy.
Aronia jest owocem, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałające wolnym rodnikom. Sok z aronii stanowi bogactwo witamin i soli mineralnych, przede wszystkim witaminy C, E, PP, B2 oraz kwasu foliowego. Posiada właściwości obniżania ciśnienia, wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega żylakom.
A więc pijmy NA ZDROWIE!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly