czwartek, 8 września 2016

Konfitura z aronii do mięsa

Kolejny pomysł na wykorzystanie aronii to właśnie konfitura do mięsa, która z powodzeniem może zastąpić choćby żurawinę.
Konfitura z aronii do mięsa

Składniki:

1 kg aronii
0,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
0,5 kg gruszek
0,5 kg cukru

Wykonanie:

Aronię opłukać, przełożyć do garnka i lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać cukier i gotować do zmięknięcia. Po 40 min. dodać obrane i pokrojone w niewielką kostkę jabłka i gruszki. Mieszając gotować do miękkości. Mnie to zajęło ok 30 min. Po tym czasie gotową konfiturę przełożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić je do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly