Ciasto drożdżowe ze śliwkami |
Składniki:
4 szkl. mąki tortowej
4 jajka
10 dag drożdży
1 szkl. oleju
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1,5 śliwek węgierek ( dużych)
Wykonanie:
Zrobić
rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. W
międzyczasie ubić jajka z cukrem, jak na biszkopt. Do miski z mąką,
solą, cukrem waniliowym dodać wyrośnięty rozczyn i ubite jajka i
połączyć wszystko łyżką. Na koniec mieszając dodawać powoli olej. Ciasto
jest trochę rzadkie ale takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy go do przygotowanej blachy a na wierzchu układamy na sztorc
połówki śliwek. Całość posypuję kruszonką. Piec w 180 stopniach przez
ok. 50min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz