piątek, 9 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Rozpoczął się na dobre sezon śliwkowy. Na dobry początek postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Jest wiele przepisów na ciasta ze śliwkami, wiele próbowałam ale zawsze wracam do tego starego i prostego przepisu, który gwarantuje sukces i smak. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie zachowuje swą świeżość jeszcze drugiego dnia. Bardzo szybko znika z talerza i  wybornie smakuje z mlekiem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

4 szkl. mąki tortowej
4 jajka
10 dag drożdży
1 szkl. oleju
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1,5 śliwek węgierek ( dużych)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru  i łyżki mąki. W międzyczasie ubić jajka z cukrem,  jak na biszkopt. Do miski z mąką, solą, cukrem waniliowym dodać wyrośnięty rozczyn i ubite jajka i połączyć wszystko łyżką. Na koniec mieszając dodawać powoli olej. Ciasto jest trochę rzadkie ale takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Wykładamy go do przygotowanej blachy a na wierzchu układamy na sztorc połówki śliwek. Całość posypuję kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 50min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly