Uwielbiam makarony, co pewnie widać z ilości zamieszczonych przepisów z nim w roli głównej. Tym razem użyłam jego czarnej wersji. Większość z nas jest wzrokowcami i stąd ukuto powiedzenie "jemy oczami". Moja wypadkowa wielu przepisów z netu to danie dosyć kolorowe a czarny makaron fantastycznie komponuje się w nim z kontrastowymi zielonymi szparagami i czerwoną papryką.
Czarny makaron ze szparagami |
Składniki:
1 paczka czarnego makaronu wstążki (400 g)
1 opakowanie zielonych szparagów (500 )
kilka pieczarek
pół czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki ziół prowansalskich
oliwa do polania potrawy
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Szparagi przepłukać pod zimną wodą, odciąć części zdrewniałe i przekroić na pół. Następnie włożyć je do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Delikatnie wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki posiekane na plasterki, chwilę poddusić i dodać paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek. Razem chwilę dusimy aby wytworzył się sosik. Przyprawiamy do smaku i dokładamy ugotowane szparagi. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i wykładamy na makaron. Po wierzchu polewamy oliwą i gotowe. Potrawę można posypać startym parmezanem, choć nie jest to konieczne.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz